Ons boek Studenten verleiden tot leren

Hét praktijkboek

Als docent heb je dagelijks te maken met uitdagende situaties. Studenten die onvoorbereid naar je werkcollege komen. Studenten die hun camera uitzetten bij een online les. Studenten die meer op hun telefoon zitten dan dat ze actief meedoen.

Soms lijken studenten weinig gemotiveerd. Maar is dit werkelijk zo?

boek

Waar gaat dit boek over?

Iedere dag ervaar je dat de motivatie van studenten wisselt. Maar ondanks deze variatie, kun jij de ideale omstandigheden creëren waardoor studenten in beweging komen. Dit doe je door aandacht te schenken aan de drie basisbehoeften, oftewel het motivatie-ABC.

  • A staat voor Autonomie (ik kan het zelf als student)
  • B staat voor Binding (ik hoor erbij als student)
  • C staat voor Competentie (ik kan wat als student)

Wanneer je aandacht schenkt aan het ABC van studenten, stimuleer je hen tot leren. In dit boek lees je hoe je dit in jouw les- en begeleidingssituaties, fysiek en online, kunt aanpakken. De adviezen zijn meestal verpakt in handige to-dolijstjes.

ABC

Hoe is het boek opgebouwd?

  • In het eerste hoofdstuk beschrijf ik wat studenten motiveert tot leren en introduceer ik het motivatie-ABC;
  • In hoofdstuk 2, 3 en 4 bespreek ik de drie afzonderlijke motivatiebehoeften: autonomie, binding en competentie. Ieder hoofdstuk bevat een checklist met zes aandachtspunten;
  • In hoofdstuk 5 tot en met 8 staan de vier meest voorkomende onderwijsvormen centraal: het hoorcollege, het werkcollege, groepsbegeleiding en individuele begeleiding. In ieder hoofdstuk bespreek ik hoe je in deze onderwijsbijeenkomsten tegemoet kan komen aan het ABC. Ieder hoofdstuk bevat meerdere checklisten. Daarnaast geef ik je tips hoe je om kunt gaan met lastige situaties tijdens deze onderwijsvormen.
  • Naast het boek is er een waaier waarin alle checklisten gebundeld zijn. In het boek vind je een toelichting op de checklisten.

Benieuwd naar het boek?

Via onderstaande link kan je het boek gemakkelijk bestellen.