Weten is iets anders dan snappen en kunnen toepassen

Studenten leveren soms werk bij je in wat ver weg staat van de kwaliteit die je wilt zien. Terwijl je in de lessen juist een aantal voorbeelden hebt laten zien en ook de criteria voor het werk bent langsgelopen. Je vraagt je af of de student de voorbeelden en/of criteria wel actief gebruikt heeft. Uit zijn werk blijkt dat in ieder geval niet. Hoe teleurstellend kan dit zijn.

Feedbackgeven wordt in dit soort gevallen ook lastig. Als je als docent en student niet op één lijn zit qua verwachtingen dan is de kans groot dat jouw feedback niet begrepen wordt en de student daar ook niet mee aan de slag gaat. Je moet samen met de student helderheid hebben over de gevraagde kwaliteit. Dat vraagt aandacht en tijd.

Helaas rekenen wij ons vaak te rijk met wat we doen. We denken dat uitleggen en toelichten aan de hand van voorbeelden genoeg is voor de studenten. Maar iets weten is iets anders dan iets snappen of kunnen toepassen. Het inschatten van de kwaliteit van werk leren studenten door ermee aan de slag te gaan en niet alleen door een uitleg hierover. Zo geldt dit overigens ook voor ons. Ik kan jou vertellen hoe je bijvoorbeeld met de klas goede afspraken maakt, maar als je dit vervolgens met een groep gaat doen kom je vaak allerlei lastige kwesties tegen. Kunnen is iets anders dan weten.

Hoe zorg je ervoor dat studenten de criteria niet alleen kennen maar ook snappen en kunnen toepassen op hun eigen werk?

Laat studenten met voorbeelden werken en voer het gesprek over de kwaliteit van die voorbeelden. Dit kan je op heel veel verschillende manieren doen. Ik geef een voorbeeld van een docent uit de opleiding Journalistiek waarin de studenten leren een nieuwsbericht te schrijven.

De docent start de les met de vraag wat de criteria zijn voor een goed nieuwsbericht, waarbij ze de verschillende elementen (kop, lead en bericht) één voor één langsloopt. Ze haalt hiermee de voorkennis van de studenten op en dit levert een lijst met criteria op die de docent aanvult. De docent vraagt ook expliciet naar het waarom van de criteria (‘wat is de reden dat een kop niet te lang mag zijn?’) waardoor ze checkt of de studenten ook de ratio achter de criteria kennen en snappen. Vervolgens gaan de studenten aan de hand van de criteria een nieuwsbericht analyseren en dit van feedback voorzien. De docenten bespreekt de feedback van de studenten door de criteria langs te lopen. Tot slot checkt de docent wat de studenten van de oefening hebben geleerd voor het maken van hun eigen nieuwsbericht. Hiermee laat zij de studenten de vertaalslag maken van het hier en nu naar hun eigen werk.

De studenten werken in dit voorbeeld dus met de criteria aan de hand van een voorbeeld en krijgen daardoor een beeld van de gevraagde kwaliteit. Het effect is dat hun prestatie beter kan beantwoorden aan deze kwaliteit waardoor dit het feedbackwerk van de docent gaat verlichten.

Laat dit een voorbeeld zijn voor een cursus waar studenten een beroepsproduct bij jou moeten opleveren.

sleutel

Gerelateerde artikelen

  1. Hoe draag je effectief bij aan de autonomie van studenten?

    Hoe draag je effectief bij aan de autonomie van studenten?

    In mijn vorige blog benoemde ik vier valkuilen waar je in kunt trappen als je de autonomie van studenten wilt stimuleren. Een docent reageerde op dit blog met de vraag: maar hoe kan ik dan wel op een effectieve manier autonomie bevorderen?

    5 april 2023

  2. De valkuilen en misverstanden rondom autonomie

    De valkuilen en misverstanden rondom autonomie

    Studenten van de Juridische Hogeschool van Fontys hebben een petitie opgezet tegen de nieuwe onderwijsmethode van hun opleiding. Dit artikel was zaterdag 1 april in de Volkrant te lezen.

    5 april 2023

  3. Onderwijs is BBB

    Onderwijs is BBB

    Na de zomer staat er weer een nieuwe lichting eerstejaars studenten in de startblokken. Al jaren hoor ik docenten klagen over het dalende niveau van de instroom. Zo zouden de basisvaardigheden van de startende studenten niet op orde zijn. De taal- en leesvaardigheid zou te wensen overlaten, om nog maar te zwijgen over hun studiehouding.  Veel studenten zouden een korte spanningsboog hebben, een consumerende houding of zelfs ongemotiveerd zijn.  Maar is dit nu werkelijk zo? En is er echt sprake van een dalend niveau?

    5 juli 2023