Hoe zorg je ervoor dat studenten echt iets doen met feedback?

Vaak besteed jij veel tijd en energie aan het formuleren van feedback zodat studenten de feedback snappen en er iets mee kunnen. Helaas doen studenten soms weinig tot niets met de verkregen feedback en daarmee belandt deze op het feedbackkerkhof. Hoe kun je er nu voor zorgen dat studenten echt iets gaan doen met de feedback?

Een eerste belangrijke voorwaarde is dat studenten ook echt iets met de feedback kunnen doen. Dit betekent je een mogelijkheid tot opvolging creëert zodat studenten de kans hebben om zich te verbeteren. Er moet een landingsplek zijn voor de feedback 1]. Helaas is dit niet altijd het geval waardoor de feedback weinig toegevoegde waarde heeft.

Vervolgens is het van belang om bij studenten te checken welke kwartjes hoe zijn gevallen. Dit doe je door de driesprong uit te voeren. De driesprong is een mondelinge check na schriftelijke of mondelinge feedback. Deze mogelijkheid is er helaas niet altijd na schriftelijke feedback maar je kunt vraag twee en drie dan ook schriftelijk vragen. De driesprong bestaat uit volgende drie checkvragen.

  1. Check of de student de feedback begrepen heeft (‘kun je in eigen woorden de feedback samenvatten?’) waardoor je weet wat er van de boodschap is overgekomen.
  2. Check hoe de boodschap landt of hoe het is om deze feedback te horen (‘hoe is het om dit te horen?’) waarmee je een beeld krijgt over het draagvlak van jouw boodschap. Als er weerstand is, zul je daar eerst aandacht aan moeten besteden,
  3. Check wat de student met de feedback gaat doen (‘wat ga je veranderen/verbeteren?’) en laat hem dit opschrijven waardoor je hoort wat de student gaat toepassen.

Je kunt zelf, afhankelijk van de antwoorden van de student, nog aanvullingen geven als je vindt dat belangrijke zaken ontbreken. De antwoorden van de student geven natuurlijk geen garantie op het daadwerkelijk ook uitvoeren van alle voornemens. Een student spreekt dit naar je uit maar of hij dit gaat doen is een tweede. Daarvoor is nog iets anders nodig.

Zorg ervoor dat studenten bij hun volgende versie van hun prestatie (‘de landingsplek’) moeten laten zien wat zij hebben gedaan met de feedback. Laat ze verantwoorden welke feedbackopmerkingen ze al dan niet gebruikt hebben en hoe en laat ze de veranderingen in hun nieuwe prestatie markeren. Op deze manier borg je dat er echt iets met de feedback wordt gedaan. Bovendien scheelt het vaak ook nog nakijktijd doordat je vrijwel alleen naar de wijzigingen en de verantwoording hoeft te kijken.

Kortom, zorg voor de volgende drie zaken na feedback:

  1. Een landingsplek
  2. De driesprong
  3. Een verantwoording

Met deze tips stimuleer je studenten actief met de feedback aan de slag te gaan en voorkom je dat jouw feedback op het feedbackkerkhof belandt.

[1De term landingsplek komt van René Kneyber e.a. uit Formatief Handelen. Zij pleiten ervoor dat studenten of leerlingen de feedback kunnen benutten voor revisie of bij een nieuwe, soortgelijke opdracht.

spiegel

Gerelateerde artikelen

  1. Hoe draag je effectief bij aan de autonomie van studenten?

    Hoe draag je effectief bij aan de autonomie van studenten?

    In mijn vorige blog benoemde ik vier valkuilen waar je in kunt trappen als je de autonomie van studenten wilt stimuleren. Een docent reageerde op dit blog met de vraag: maar hoe kan ik dan wel op een effectieve manier autonomie bevorderen?

    5 april 2023

  2. De valkuilen en misverstanden rondom autonomie

    De valkuilen en misverstanden rondom autonomie

    Studenten van de Juridische Hogeschool van Fontys hebben een petitie opgezet tegen de nieuwe onderwijsmethode van hun opleiding. Dit artikel was zaterdag 1 april in de Volkrant te lezen.

    5 april 2023

  3. Onderwijs is BBB

    Onderwijs is BBB

    Na de zomer staat er weer een nieuwe lichting eerstejaars studenten in de startblokken. Al jaren hoor ik docenten klagen over het dalende niveau van de instroom. Zo zouden de basisvaardigheden van de startende studenten niet op orde zijn. De taal- en leesvaardigheid zou te wensen overlaten, om nog maar te zwijgen over hun studiehouding.  Veel studenten zouden een korte spanningsboog hebben, een consumerende houding of zelfs ongemotiveerd zijn.  Maar is dit nu werkelijk zo? En is er echt sprake van een dalend niveau?

    5 juli 2023